Spanje is een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa vanwege zijn mooie badplaatsen en kustplaatsen. Spanje heeft een lange kustlijn met verschillende costa’s, die elk hun eigen charme en bezienswaardigheden hebben. Daarnaast heeft Spanje natuurlijk nog 2 beroemde eilandengroep: de Balearen en de Canarische Eilanden. Wij hebben de mooiste Spaanse costa’s en badplaatsen voor jou op een rijtje gezet:

De mooiste badplaatsen op het vaste Spaanse land

 • Costa Brava: de ruige kust aan de noordoostkant van Spanje, die bekend staat om zijn rotsachtige landschap, pittoreske dorpjes en culturele erfgoed. Enkele mooie badplaatsen aan de Costa Brava zijn Tossa de Mar, Cadaqués, Lloret de Mar en Roses.
 • Costa Blanca: de witte kust aan de oostkant van Spanje, die bekend staat om zijn lange zandstranden, levendige steden en mediterrane sfeer. Enkele mooie badplaatsen aan de Costa Blanca zijn Benidorm, Alicante, Altea en Calpe.
 • Costa del Sol: de zonnekust aan de zuidkant van Spanje, die bekend staat om zijn warme klimaat, luxe resorts en bruisende nachtleven. Enkele mooie badplaatsen aan de Costa del Sol zijn Malaga, Torremolinos, Nerja en Marbella.
 • Costa Dorada: de gouden kust aan de oostkant van Spanje, die bekend staat om zijn fijne zandstranden, gezinsvriendelijke attracties en culturele hoogtepunten. Enkele mooie badplaatsen aan de Costa Dorada zijn Salou, Cambrils, Sitges en Tarragona.
 • Costa Verde: de groene kust aan de noordkant van Spanje, die bekend staat om zijn weelderige natuur, authentieke dorpjes en gastronomische specialiteiten. Enkele mooie badplaatsen aan de Costa Verde zijn Santander, Gijón, Ribadesella en Llanes.

Een zonvakantie op de Canarische Eilanden

De Canarische eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die behoren tot Spanje. Ze liggen ongeveer 100 kilometer ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. De eilandengroep bestaat uit zeven grote en zes kleine eilanden die elk hun eigen karakter en bezienswaardigheden hebben. Hier is een korte beschrijving van de afzonderlijke eilanden:

 1. Tenerife: het grootste en meest bezochte eiland van de Canarische eilanden, dat bekend staat om zijn vulkanische landschap, zwarte zandstranden en het nationale park Teide met de hoogste berg van Spanje. Tenerife heeft ook veel cultuur, historie en uitgaansmogelijkheden te bieden.
 2. Lanzarote: het meest oostelijke eiland van de Canarische eilanden, dat bekend staat om zijn maanachtige landschap, witte zandstranden en kunstwerken van César Manrique. Lanzarote heeft ook een rijke flora en fauna en een wijngebied met unieke druivensoorten. Tip: op allinclusive koning vind je de mooiste hotels en resorts op Lanzarote.
 3. Gran Canaria: het op twee na grootste eiland van de Canarische eilanden, dat bekend staat om zijn diversiteit aan landschappen, klimaten en culturen. Gran Canaria heeft ook veel te bieden op het gebied van stranden, natuurparken, sporten en uitgaan.
 4. Fuerteventura: het op één na grootste eiland van de Canarische eilanden, dat bekend staat om zijn lange zandstranden, turquoise wateren en woestijnachtige duinen. Fuerteventura is een paradijs voor surfers, windsurfers en kitesurfers.
 5. La Palma: het meest noordwestelijke eiland van de Canarische eilanden, dat bekend staat om zijn groene natuur, vulkanische kraters en sterrenhemel. La Palma is een ideale bestemming voor wandelaars, natuurliefhebbers en astronomen.
 6. La Gomera: het op één na kleinste bewoonde eiland van de Canarische eilanden, dat bekend staat om zijn ronde vorm, steile kliffen en laurierbossen. La Gomera is ook de thuisbasis van de Silbo Gomero, een unieke fluitentaal die door de UNESCO erkend is als immaterieel cultureel erfgoed.
 7. El Hierro: het kleinste bewoonde eiland van de Canarische eilanden, dat bekend staat om zijn rustige sfeer, vulkanische rotsformaties en duiklocaties. El Hierro is ook het eerste energie-autonome eiland ter wereld dankzij hernieuwbare energiebronnen.

Een zonvakantie op de Balearen

De Balearen zijn een eilandengroep in de Middellandse Zee die behoren tot Spanje. Ze liggen ten oosten van het Spaanse vasteland en bestaan uit vier grote en zes kleine eilanden. De hoofdstad is Palma de Mallorca. Hier is een korte beschrijving van de afzonderlijke eilanden:

 1. Mallorca: het grootste en meest bezochte eiland van de Balearen, dat bekend staat om zijn gevarieerde landschap, mooie stranden en levendige steden. Mallorca heeft ook veel cultuur, historie en natuur te bieden.
 2. Menorca: het op één na grootste eiland van de Balearen, dat bekend staat om zijn rustige sfeer, groene natuur en idyllische baaien. Menorca is een ideale bestemming voor liefhebbers van wandelen, fietsen en watersporten.
 3. Ibiza: het meest westelijke eiland van de Balearen, dat bekend staat om zijn hippe uitgaansleven, witte dorpjes en bohemien sfeer. Ibiza heeft ook een rijke flora en fauna en een cultureel erfgoed dat door de UNESCO beschermd wordt.
 4. Formentera: het kleinste bewoonde eiland van de Balearen, dat bekend staat om zijn ongerepte natuur, witte zandstranden en turquoise wateren. Formentera is alleen bereikbaar per boot vanaf Ibiza en is een paradijs voor rustzoekers.
 5. Cabrera: een onbewoond eiland ten zuiden van Mallorca, dat onderdeel is van een nationaal park met een unieke biodiversiteit. Cabrera is alleen te bezoeken met een vergunning of met een georganiseerde excursie.
 6. Dragonera: een onbewoond eiland ten westen van Mallorca, dat lijkt op een slapende draak. Dragonera is ook onderdeel van een nationaal park en heeft diverse wandelpaden en uitkijkpunten.