Het Spaanse eiland Ibiza staat al jaren bekend als het feesteiland bij uitstek. Daar is geen woord van gelogen. Maar Ibiza heeft veel meer te bieden dan de discotheken en boulevards waar iedereen het eiland van kent.

Hoe kom ik er?

Vliegen naar Ibiza kan rechtstreeks vanuit Nederland, zowel vanuit Amsterdam, Rotterdam als Eindhoven. Soms is het nodig om via Madrid te reizen. Een rechtstreekse vlucht duurt ongeveer tweeënhalf uur. Wat de goedkoopste luchtvaartmaatschappij is, hangt heel erg af van de dag waarop je wilt vliegen, en vanuit welke stad je wilt gaan. Het is erg handig van tevoren een auto te huren, het vliegveld zelf is erg chaotisch en je bent dan in ieder geval zeker van vervoer naar de accommodatie. Taxi’s en bussen zijn vaak omgeven door enorme rijen wachtenden, en met een auto heb je nu eenmaal veel meer vrijheden.

Wanneer Ibiza bezoeken?

Een goede tip is om Ibiza buiten het hoogseizoen(mei-oktober) te bezoeken. In het hoogseizoen wordt het eiland overstelpt door toeristen. Ook accommodaties als hotels en appartementen zijn in het hoogseizoen erg duur vergeleken bij de rest van het jaar. Ibiza telt 575 vierkante kilometer en ruim 130.000 inwoners. Het eiland maakt deel uit van de Balearen, een groep eilanden nabij de Spaanse oostkust. Een uitstekend alternatief is trouwens Mallorca waar je ook heerlijk kunt uitgaan maar ook kunt genieten van een prachtige groene omgeving.

Ibiza-stad

De belangrijkste plaats van het eiland is Ibiza-stad. Deze stad herbergt een schat aan kleine kroegjes, pittoreske steegjes en gezellige pleintjes. Deze zijn te vinden in het oude gedeelte van de stad. Dalt Vila, zoals het historische centrum wordt genoemd, werd in 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. Een mooie oude kathedraal en dikke stadsmuren doen je diep in de geschiedenis wanen. Feesten kan er in Ibiza uiteraard ook naar hartelust. ‘s Werelds grootste DJ’s trekken elke zomer naar Ibiza om een aantal maanden lang in één van de vele discotheken en nachtclubs te draaien.

De hoogtepunten van Ibiza op een rij

Naast Ibiza-stad mogen de overige dorpjes op het eiland zeker niet overgeslagen worden. De dorpjes Sant Carles en Via Punica zijn maar twee voorbeelden van authentieke kleine dorpjes, die een verademing bieden als je de drukke toeristenstroom even gehad hebt. Ook het natuurpark Ses Salinas is een belevenis op zich. Prachtige natuur, en voor wie nog even blijft een adembenemende zonsondergang.

Top-10 leukste dorpjes van Ibiza

Ibiza staat bekend als een feesteiland, maar het heeft ook een heel andere kant die rijk is aan cultuur, natuur en prachtige dorpjes. Hier is een overzicht van de top 10 leukste dorpjes op Ibiza. Tip: Hier vind je nog meer leuke dorpjes en stadjes van het eiland.

  1. Sant Carles – Gelegen in het noordoosten van Ibiza, is Sant Carles een pittoresk dorpje dat bekend staat om zijn bohemien sfeer. De witte huisjes en de iconische kerk vormen een idyllische setting. Het dorp is ook de toegangspoort tot enkele van de mooiste stranden van het eiland.
  2. Santa Gertrudis de Fruitera – In het hart van het eiland biedt dit dorp een mengeling van traditioneel en modern. Met kunstgalerijen en trendy boetiekjes biedt het dorp een unieke charme en is het een favoriete plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen.
  3. Sant Joan de Labritja – Gelegen in het noorden van Ibiza, is dit dorp een oase van rust. Omringd door groene heuvels en agrarische velden, is het een ideale plek voor natuurliefhebbers.
  4. Via Punica – Dit dorp ligt aan de oostkant van Ibiza en is een van de minst bekende, maar het heeft zijn eigen unieke charme. Het is een uitstekende plek voor wandeltochten en het verkennen van nabijgelegen archeologische vindplaatsen.
  5. Es Cubells – Dit kleine dorpje ligt aan de zuidwestkust en biedt adembenemende uitzichten op de zee. De kerk op de klif is een must-see en de omliggende baaien zijn perfect voor een rustige dag op het strand.
  6. Santa Eulalia del Río – Hoewel groter en meer ontwikkeld dan andere dorpjes, behoudt Santa Eulalia zijn charme met een mooie promenade langs het strand en een reeks van uitstekende restaurants.
  7. Sant Agustí des Vedrà – Dit is een van de best bewaarde geheimen van Ibiza. Gelegen in het zuidwesten, biedt het dorp een prachtig panoramisch uitzicht, vooral tijdens de zonsondergang.
  8. Sant Llorenç de Balàfia – Een klein dorpje in het noorden dat vooral bekend staat om zijn traditionele architectuur. De twee verdedigingstorens in het dorp zijn een must-see.
  9. Sant Rafel – Dicht bij Ibiza-stad, maar met een veel meer ontspannen sfeer. Het is een erkend ambachtelijk centrum en de thuisbasis van enkele van de beste pottenbakkers van het eiland.
  10. San Carlos – Niet te verwarren met Sant Carles, dit kleine dorp ligt in het westen van Ibiza en biedt een meer laid-back ervaring. De witgekalkte gebouwen en smalle straatjes maken het tot een fotogenieke plek.